Lajsz András (Debrecen, 1957. október 30.) magyar szakács, cukrász, felszolgáló, bartender, számos szakmai elismerés tulajdonosa. Guinness-rekorder mixer. Éttermét, a L.A. Bodegitát 2010-2018-ig üzemeltette, jelenleg az L.A. Catering céget vezeti.
Debrecenben született, édesanyja Csige Klára, édesapja Lajsz András. A középiskolát Ecseri úti Vendéglátóipari Szakmunkásképzőben végezte, innen szakmai gyakorlatra a vendéglátás csúcsának számító Gundel étterembe került, ahol az iskola végeztével munkába is állt. 1977-ben esti tagozaton érettségizett.
Míg a Gundel zárva volt 1973 és 1981 között több nagy szállodában és a Parlamentben is protokollpincérként dolgozott, majd az újranyitáskor visszatért a legendás étterembe. Az ott eltöltött másfél évtized alatt az ikonikussá vált hely egyik vendégcsalogató arca lett.
„Világsztárokat, királyokat, diktátorokat, államfőket, miniszterelnököket itattam–etettem a Gundelben.”
Ebben az időszakban hétköznapi vendégektől világsztárokon át államfők egész soráig látott vendégül. Első híres vendége 1971-ben Mohammad Reza Pahlavi, az akkori iráni sah volt, de megfordult vendégei között szinte az összes hazánkba látogató hírességis. Például Indira Gandhi, Fidel Castro, Erich Honecker, George W. Bush. Megkóstolta az általa kevert italokat Brezsnyev, Hillary Clinton, Erzsébet királynő, sőt még Kadhafi is. A világszerte ünnepelt művészek közül ivott a koktéljaiból többek közt Sylvester Stallone, David Hasselhoff, Donald Sutherland, Richard Burton és Liz Taylor.
Az 1990-es évek közepétől kezdődően több televíziós műsorban szerepelt, melyekben jellegzetes figurája, sajátos humora, közvetlen egyénisége, valamint szakmai tudása országosan ismert és közkedvelt vendéglátóssá tette.
1994-ben megalapította a Rózsalugas Étterem és Catering nevű cégét (amelyet 2000-ig vitt), közben szakértőként vett részt a Budapest belvárosában megnyíló „R” Café 1994-es létrehozásában.
2003-ban saját koktélbárt nyitott Bamboo Snack és Koktélbár néven, amely 8 év sikeres működés után zárt be. 2010-ben a belvárosban nyitott éttermet, melyet monogramja, és a kubai ihletésű hangulata, konyhája alapján egy kis szójátékkal az L.A. Bodegita névre keresztelt, és amely négyszer nyerte el a Best of Budapest díjat. Az élete fő művének, szívügyének tekinthető éttermet – főleg egészségügyi okok miatt – 2018 őszén zárta be. Jelengleg Catering céget visz, amelyben koktélpartiktól a teljes rendezvények étellel és itallal való ellátását vállalja.
Lajsz András a Mixer
A mixertanfolyamot 1981-ben végezte el. A szakma iránti elhivatottságát jól mutatja, hogy a 90-es években számtalan hazai és nemzetközi mixerversenyen indult, amelyek mindegyikén helyezést vagy különdíjat nyert. Többszörös magyar bajnok és sokszoros nemzetközi győztes. Legnagyobb sikere a Szingapúri Mixer Világbajnokságon elért 3. helyezése. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségtől 2000-ben „A magyar éttermi kultúráért” kifejtett tevékenységéért a nagy szakmai rangot jelentő Schnitta Sámuel díjat kapta. 2001-ben tanítani kezdett, azóta nem indul versenyeken, de tanítványai közül többen is értek már el számottevő nemzetközi sikereket.
2004. június 26-án a új Guinness rekordot állított fel: 45 perc és 58 másodperc alatt 204-féle long drinket készített el, megdöntve ezzel egy máltai kollégája által kevert 80 koktélt.
Jelentősebb szakmai állomásai
1971-1973 Gundel Étterem
1973-1974 Hungária Kávéház (a mai Boscolo Hotel New York kávézója)
1974 nyara Hableány étterem, Siófok-Balatonszéplak
1975-1977 Debrecen, Aranybika Szálló
1977-1981 Hotel Intercontinental
1981-1994 Gundel Étterem
1994-2000 Rózsalugas Étterem és Catering
1994 „R” Café
2003-2011 Bamboo Snack és Koktélbár
2010-2018 L.A. Bodegita
2018- L.A. Catering
Díjak, kitüntetések
Mixer Világbajnokság 3. helyezés (Szingapúr, 2000)
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség „A magyar éttermi kultúráért” Schnitta Sámuel díja (2000)
Az Év gasztronómusa (2005)
A fehérasztal lovagrend felvette sorai közé és a Parlament kupola termében lovaggá ütötték (2006 március)
Mester bartender, szövetségi zsűritag
Címzetes főiskolai docens – Harsányi János Főiskola (2009)
Venesz József díj (2009)
Culinaris- és gasztronómiai Világszövetség /WACS/ (2009)